Om mig och min bakgrund
Att leta efter det rimliga ihop
Min akademiska bakgrund och intresse är personlig autonomi, rättvisa och vilka färdigheter som verkar krävas för ett rättvist samhälle.
Mina doktorandstudier vid Malmö Universitet och Linköping Universitet ägnades åt Capability Approach där tesen var (och är) att kritiska kreativa gemensamma reflektioner och tydlig kommunikation är grundläggande färdigheter för ett medvetet liv och där ditt eget perspektiv kan formuleras och kommuniceras till makthavare i ett samhälle som eftersträvar jämställd rättvisa.
(Foto: Ann Lagerström)
2011 då jag var klar med min magister i Lund startade jag Philosophy at work och även en ideell förening, SSFP, i syfte att visa på filosofins relevans i samhället och bana väg för yrket filosofisk praktiker.
En filosofisk praktiker är en person som har valt filosofi som yrke dvs som studerat filosofi men som praktiserar utanför akademin med enskilda eller i organisationer. I allmänhet har den också studerat metoder för filosofi i praktik.
Jag har hämtat mycket inspiration till min praktik från filosofi med barn (P4C, Dewey, Lipman, Sharp på IAPC vid Montclair University) genom franska IPP och Norska sällskapet för filosofisk praxis. Jag har också certifierat mig hos amerikanska APPA.
2014 kom jag ut med boken ”Du Har Svaren! Filosofi till vardags” och 2022 med boken ”Visdomshinder och Visdomsnycklar”.
Jag har sedan 2011 lobbat för samt utbildat i filosoferande dialog och sokratiska metoder.
Länkar till mediainslag
Malous Filosofiska Salong TV4 Vad är visdom
”Om Tvivel” Filosofiska Rummet, P1
”Moralfilosofi – är det ens lönt att försöka?” Filosofiska Rummet, P1.
Om beslutsamhetsångest P1 Morgon, P1.
DN om filosofins relevans under coronakrisen
Om skolan som forum för filosofiska samtal, insändare DN
Om mig och filosofi i samhället, Sydsvenskan