Vill du utforska den sokratiska dialogens mekanismer och möjligheter? Vill du få tillgång till verktyg som för samtal bort från låsta åsiktspositioner och mot gemensamma kreativa undersökningar och nya öppningar framåt? Detta är en introduktionskurs för dig som är intresserad av aktivt delta i eller att leda filosofiska samtal förstått som existentiella sokratiska dialoger.
Vi möts i grupp för att inspireras och få nya verktyg och insikter med hjälp av sokratisk samtalsmetodik. Upplägget innebär att vi blandar övningar med korta föreläsningar och inspel. Vi gör också övningar som syftar till att engagera våra kreativa sidor, våra kritiskt tänkande sidor, uppmärksamma oss på språkets styrkor och fallgropar för att definiera, precisera och kommunicera.
Med inspiration från den klassiska filosofins metoder och insikter skapar vi tillsammans under en dag en verktygslåda för visdom. Det övergripande syftet med dagen är att du ska få med dig effektiva strategier för att bli klokare både i ditt arbete och din vardag oavsett i vilka sammanhang du verkar.
Då det handlar om övande av färdigheter så är övervägande del avsatt till praktik, dvs övningar i olika format. Det är både enkelt och svårt att vara i dialog och processen understöds här genom att betona det kreativa, opretentiösa och lekfulla. Genom dessa gemensamma eftertänksamma undersökande samtal övas analytisk kompetens, tydlighet i kommunikation, samskapande, aktivt lyssnande och ökad insikt i centrala begrepp. Även om vi kommer utgå från frågor är det inte svaren som är i fokus utan på processen, att vara i dialog. Med filosofins verktyg övar vi oss i att själva vara filosofer dvs tänka utanför det givna och leta efter det rimliga (eller sanna), genom att tänka själv och bygga vidare på andras idéer. Teman som undersöks är bland annat identitet, dialog och kunskap.
Samtalen är existentiella för att vi undersöker teman som är centrala för vår existens och vi gör det genom verktyg och processer som berör vårt sätt att vara i världen.
Samtalen är sokratiska därför att vi använder oss av dialektisk metod, och där vi genom dialog triggar våra intuitioner och hjälps åt att föda fram nya idéer vars tankebana vi försöker följa bakåt och framåt, dvs undersöka dess antaganden och konsekvenser samt utveckla.
Det är en process som innefattar association, dekonstruktion och rekonstruktion.
För vem?
För yrkesverksamma inom olika samtalsyrken eller allmänt nyfikna privatpersoner som vill fördjupa sin dialogiska kompetens.
Deltagarantalet är maximerat till 20 personer med ett minimiantal om 10. Inga förkunskaper krävs.
Vad ingår under dagen
- Förmiddagsfika samt eftermiddagsfika (lunch finns att köpa i restaurang i huset eller i kvarteret)
- Ett exemplar av Tulsas senaste bok ”Visdomshinder och Visdomsnycklar”
- Personligt diplom
Datum, tider och plats:
När: 9 mars kl. 09.00. och avslutas kl 16.00.
Var: I ABF-huset på Sveavägen 41 i centrala Stockholm.
Pris: 1995 ink moms för privatperson, ex moms för företag. Anmäler du dig innan 31 december får du ”early bird”-pris på 1695 ink moms för privatperson, ex moms för företag.
Anmälan: Via mail till tulsa@philosophyatwork.com. med namn, tel, adress (för faktura/kvitto) samt betald avgift.
OBS att kursen kan komma att ställas in om inte antal deltagare överstiger 10 personer. Anmälan med namn, tel, adress (för faktura/kvitto) samt betald avgift är bindande och bekräftas vid anmälan. Skulle du få förhinder kan du överlåta platsen till annan person. Faktura på avgift skickas via mail. Sista anmälningsdag är 14 februari.