Skola

Hur lär man ut värderingar? Kan man det?

Svenska skolan har två uppdrag: kunskapsuppdraget och värdegrundsuppdraget. Trots det är det få skolor som ägnar sig åt värdegrundsövningar. En anledning till detta tror jag beror på att man inte vet hur man ska göra. Jag menar att värderingar varken kan eller bör läras ut på samma sätt som kunskapsuppdraget. Det krävs en annan typ av process än en kunskapsöverföring. En process som aktiverar det egna tänkandet i stället för en instruktion. En process som baseras på icke-moraliserande frågor. Här är filosofi med barn oersättligt som verktyg. Australien är idag det enda land som har filosoferande som obligatoriskt ämne i grundskolan men i många andra länder pågår större och mindre projekt med filosofi i skola utfört som gemensamma undersökningar. I de skolor man genomfört projekt har man fått genomgående positiva effekter på allt från trivsel, höjt engagemang från elever till mindre mobbning och skadegörelse. UNESCO förordar att medlemsländerna i FN ska ha filosofi för barn i skola eftersom man menar att det är något som stöttar den demokratiska processen.

Har du livskunskap på schemat? Grattis!

Ämnet livskunskap har varit omdebatterat och fyllts med väldigt olika innehåll i de skolor där det genomförts. Filosofi för barn är ett sätt att använda livskunskapsämnet. Det är att ge barn/ungdomar en möjlighet att öva sig i att tänka noga och att lyssna noga. Att värdera, att argumentera och lära sig tänka kritiskt och systematiskt. Att öva barn och unga i att känna igen vad som är ett giltigt argument och att utrusta dem med verktyg att stå emot manipulation och extremism. Att ge dem verktyg att delta i den politiska debatten. Att förstå hur samhället angår dem. Av vilka alla är grundläggande livskunskapskompetenser.

Klicka på bilden så kommer du till AdLibris hemsida där du kan beställa boken. Här finns övningar som du kan använda dig av direkt i klassrummet.

 

Skolverket om vikten av filosofiska dialoger i grundskola. Klicka på bilden för att läsa.

 

Kärlek är relevant för allas liv. Att reflektera över vad det är och vilka uttryck det kan ta sig är något som lämpar sig väl för filosofiska undersökningar i gymnasiet. För andra ämnesupplag se under "offentliga rum" under tema för filosofiska caféer.

 

 

 

 

 

 

Tulsa Jansson driver PAW.

 

"Filosofi är inte en kunskap utan en aktivitet!"

 

copyright Tulsa Jansson 2012